top of page

Tomberry Pareltomaten

INFORMATIE 

 

De Tomberry Pareltomaat is de kleinst verkrijgbare tomaat. Met een gemiddelde afmeting van 5 tot 10 mm ziet de tomaat eruit als een kleine bes, vandaar de naam Tomberry Pareltomaat.

De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers.


In de Zuid-Europese keukens werd de tomaat al snel veel gebruikt. Pas in de 19e eeuw werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is.

SMAAK EN TOEPASSING

 

Tomberry Pareltomaten zijn fruitig en heerlijk zoet van smaak. Deze tomaatjes zijn ideaal voor in salades, maar ook lekker en licht voor tussendoor of bij een drankje.

 

Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijk borrelhapje van maken door de Tomberry Pareltomaat samen met minimozzarella en een blaadje basilicum aan een prikker te doen. Ook een heerlijke optie is het besprenkelen van de tomaat met olijfolie en knoflook en hem vervolgens roosteren in de oven.

VOEDINGSWAARDE

0,9g
Eiwit
1,3g
Vezels
1,9g
Koolhydraten
10mg
Natrium
15mg
Vitamine C
10mg
Calcium
0,3mg
Ijzer
0,0g
Vet

De tomaat bevat veel gezonde voedingswaarden. De tomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt bètacaroteen ook omgezet in vitamine A wat goed is voor het gezichtsvermogen en de weerstand. Ook bevat de tomaat veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Daarnaast bevat de tomaat kalium dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde bloeddruk. En net als veel vruchtgroenten bevat de tomaat ook veel vocht en is het een goede dorstlesser.

BESCHIKBAARHEID 

 

Tomberry Pareltomaten zijn verkrijgbaar van begin april tot begin november in de kleuren geel, rood of gemengd.

AANKOOPTIPS 

 

Tomberry Pareltomaten horen fris, glanzend en rood of geel van kleur te zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe tomaat geeft mee bij een lichte vingerdruk.

BEWAREN & HOUDBAARHEID

 

Tomberry Pareltomaten bewaar je het beste op een koele plek (18 °C). Ze blijven dan een week goed. Bewaar tomaten niet in de koelkast. Dat verstoort het narijpingsproces. Je kunt ze beter ook niet in de buurt van bijvoorbeeld komkommers of aubergines bewaren. Ze kunnen dan namelijk sneller bederven. Dit komt doordat tomaten (en ook rijpe appels en kiwi's) veel ethyleen produceren. Koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons zijn erg gevoelig door bederf door ethyleen.


Eet Tomberry Pareltomaten bij kamertemperatuur, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. 

bottom of page